Gurgla med saltvatten när du har ont i halsen

Att ha ont i halsen kan vara riktigt obehagligt och besvärligt, särskilt när det stör dina dagliga aktiviteter. Men visste du att en enkel lösning kan finnas i ditt kök? Att gurgla med saltvatten är en gammal huskur som många svär vid. I den här artikeln ska vi utforska varför saltvatten kan vara effektivt, hur du gör din egen saltvattenslösning och när det är bäst att använda den.

Varför gurgla med saltvatten?

Saltvatten kan hjälpa till att lindra halsont genom att minska inflammation och rensa bort bakterier. När du gurglar med saltvatten skapar du en osmotisk effekt som drar ut vätska ur de inflammerade vävnaderna i halsen, vilket minskar svullnad och smärta. Dessutom kan saltvatten hjälpa till att skölja bort slem och irritanter som kan bidra till din halsont.

Hur man gör en saltvattenslösning

Att göra en saltvattenslösning är enkelt och kräver bara två ingredienser: salt och vatten. Här är ett enkelt recept du kan följa:

 1. Koka en kopp vatten och låt det svalna tills det är varmt, inte hett.
 2. Tillsätt en halv tesked salt i vattnet och rör om tills det är helt upplöst.
 3. Din saltvattenslösning är nu redo att användas!

Så gurglar du med saltvatten

När du har din saltvattenslösning redo är det dags att börja gurgla. Följ dessa steg för bästa resultat:

 1. Ta en klunk av lösningen, ungefär en matsked.
 2. Luta huvudet bakåt och gurgla lösningen i baksidan av halsen i cirka 30 sekunder.
 3. Spotta ut lösningen och upprepa tills hela koppen är slut.

För att få bäst effekt, försök att gurgla med saltvatten tre till fyra gånger om dagen.

När ska du gurgla med saltvatten?

Saltvatten är mest effektivt när det används vid de första tecknen på halsont. Om du känner att din hals börjar bli irriterad eller torr, börja gurgla omedelbart för att förhindra att infektionen förvärras. Det är också en bra idé att gurgla efter att du har utsatts för personer som är sjuka, till exempel efter att ha varit på jobbet eller i skolan.

Andra fördelar med att gurgla med saltvatten

Förutom att lindra halsont har gurgling med saltvatten andra hälsomässiga fördelar. Det kan hjälpa till att:

 • Förbättra din munhälsa genom att minska bakterier och plack.
 • Fräscha upp din andedräkt.
 • Förebygga infektioner i tandköttet och munnen.

Alternativa huskurer vid halsont

Om du inte gillar smaken av saltvatten eller om du letar efter ytterligare metoder för att lindra din halsont, finns det andra huskurer att prova:

 • Honung och citron: Blanda en matsked honung med saften från en halv citron i varmt vatten. Honung har antibakteriella egenskaper och citron är rik på vitamin C.
 • Ingefära te: Ingefära har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra halsont. Koka några skivor färsk ingefära i vatten och drick som te.
 • Kamomillte: Kamomill har lugnande egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och smärta i halsen.

När ska du söka läkarhjälp?

Medan gurgling med saltvatten och andra huskurer kan vara effektiva för att lindra mild halsont, är det viktigt att veta när du ska söka professionell hjälp. Kontakta en läkare om:

 • Din halsont varar längre än en vecka.
 • Du har svår smärta när du sväljer.
 • Du har feber över 38 grader.
 • Du ser vita fläckar på dina mandlar eller har svullna lymfkörtlar.

Sammanfattning

Att gurgla med saltvatten är en enkel och effektiv metod för att lindra halsont. Det är lätt att göra hemma och kan ge snabb lindring från smärta och inflammation. Genom att följa våra steg kan du börja gurgla och märka skillnaden direkt. Kom ihåg att kombinera detta med andra hälsosamma vanor och huskurer för bästa resultat. Och om dina symptom inte förbättras, tveka inte att söka läkarhjälp.

Med rätt vård och några enkla huskurer kan du snabbt återhämta dig och återgå till att njuta av dina dagliga aktiviteter utan att störas av halsont.

Lämna en kommentar